Skip to content

Czy gotowanie jest dla każdego?

Każdy prędzej czy później staje oko w oko z kuchnią i próbuje dać jej radę. Nieistotne jest jakiej jesteśmy płci czy ile lat mamy na karku bo cel jest jeden – ugotować smaczną potrawę. Żadna to hańba nie umieć gotować, gdyż w przeszłości zawsze ktoś to robił za nas. Mogła to być opiekuńcza mama, pracowita żona czy też zakochany w gotowaniu mąż. Ale gdy zostajemy sami a nie rozbijamy się za jedzeniem na dowóz ani za zalewaniem makaronu z przyprawami, który o dziwo nazywa się zupką chińską, to zostaje samodzielne gotowanie.

Autor: nlann
Przed przystąpieniem do tej poszerzającej horyzonty czynności, wydaje nam się, iż nie ma nic trudniejszego. Ale im więcej w tym siedzimy, okazuje się, iż nie ma nic łatwiejszego a z biegiem czasu uznamy to nawet za fajne. Przyjdą te momenty gdy podczas spotkania w grupie przyjaciół będziemy mogli dorzucić swoją opinię o gotowaniu gdy akurat będzie temat niedzielnego obiadu na 6 osób. Czy to nie fajne uczucie na czymś się po prostu znać i dawać innym cenne rady?

Ledwie się rozbiegniemy a będziemy chcieli mieć swoją książkę kucharską by posiąść „tajną” wiedzę kuchni francuskiej, włoskiej, chińskiej, japońskiej i wielu innych. Książka kucharska czy to w formie papierowej czy cyfrowej powinna pod ręką zawsze być, bo przecież nie ma co ograniczać się do kilku potraw jeżeli pole do popisu jest obszerniejsze i tak naprawdę nie do wyczerpania.

Należy nauczyć się przygotowywać zarówno pierogi z serem, bigos, flaki jak i wykwintne sosy do makaronu czy ostatnio modny sos czosnkowy. Sos czosnkowy który nota bene stał się w naszym kraju sporym fenomenem. Dodaje się go teraz do każdej potrawy, która nie jest na słodko. Bez wyjątku czy to kotlet schabowy, kebab czy pizza. Naprawdę zjawisko na wielką skalę, nie można się już dziwić, że np. sałatka Cezar czy pasta rybna (więcej) które w zasadzie nie zawierają czosnku, mogą być nam w barze podane właśnie z takim sosem. Jeżeli nie w potrawie to na pewno obok niej.

Pamiętajmy, że potrawy na ostro to nie koniec świata. Wiadomo, że to są dania główne i te właściwie powinniśmy nauczyć się przygotowywać. Ale należy pamiętać by nie zaniedbywać deserów i dodatków, które mogą zaspokoić nie jedno wymagające podniebienie. W gotowych przepisach w łatwy sposób znajdziemy sposoby na mega dobry koktajl bananowy , pyszne ciasto z herbatnikami a nawet przekonamy się jak produkowana jest chałwa i jak ją zrobić w domowych warunkach. Wszystko zależy od naszych chęci, bo przepisów znajdziemy bez liku.

Przepisy na pichcenie to jednak nie wszystko w temacie kuchni. Bo przecież w tej tematyce ważne są też inne procesy, jak np. dekorowanie. Dowiedzieć się można jak udekorować tort, jak wyprasować obrus, jak dobrać świece, co kłaść na stół jako dekorację oraz wiele innych.

Zachęcamy Cię do przejrzenia kolejnego postu na ten temat – tam odnajdziesz ważne wiadomości. Zatem idź do serwisu adwokat Warszawa i ciesz się nimi.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany takimi tematami to na pewno znajdzie dla siebie dobre źródło informacji. Może to być kulinarny serwis internetowy ale i obszerna książka poświęcona gotowaniu i kuchni. Trzeba po prostu chcieć.

Spread The Love, Share Our Article

  • Delicious
  • Digg
  • Newsvine
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Twitter

Related Posts

Comments

There are no comments on this entry.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.

Add a Comment

Required

Required

Optional

*