Skip to content

Wyżarzanie – a więc, kolejny temat pochodzący ze środka rodzaju: „Co to jest?” oraz „Z jakimi rzeczami to się je?”

Na czym może polegać proces wyżarzania? Jaki dokładnie jest jego cel? Czy wyżarzanie przebiega w dokładnie ten samiutki sposób co „starzenie”? Jakiego typu istnieją odmiany wyżarzania stopów żelaza oraz jakie to one mają podkategorie? To wszyściutko oraz jeszcze więcej nie posiadając żadnego problemiku odnajdziesz wewnątrz naszego nowego – świeżo co napisanego – artykuliku!

gospodarka odpadami

Autor: Alan Stanton
Źródło: http://www.flickr.com

Nasz dzisiejszy temat rozpoczniemy od zaczynającego zadanego we wstępie pytanka, a więc dokładnie > nasza strona: „Na czym może polegać proces wyżarzania?” – a więc polega on po prostu na obróbce cieplnej metali, która to polega na nagrzaniu dokładnego materiału do już określonej temperatury, pozostaniu na niej, a potem na stopniowym, powolnym jej schładzaniu. Na pytanie: „Jaki jest jego cel?” – odpowiedź jest łatwiutka, gdyż jego celem jest po prostu uzyskanie tak zwanych „warunków równowagi”. Co do trzeciego pytanka we wstępie, no to wyżarzanie bywa przeprowadzane w o wiele wyższej temperaturze niż wspomniane „starzenie”, więc siłką rzeczy przebiega w całkowicie inny metodę. Co do tematu ostatniego z Wnętrza wstępu pytanka, to powstały dwa typy wyżarzania: wraz z tak nazywaną „przemianą alotropową” oraz bez przemiany alotropowej.

Pierwsza spośród nich ma w posiadaniu 8 konkretnych podkategorii (ujednorodniające, zupełne, niezupełne, czy zwane normalizującymi, wraz z przemianą izotermiczną, nie napomykając już o wyżarzaniu sferoidyzującym, oraz zwanym perlityzującym oraz nazywanym grafityzującym), w czasie gdy druga – posiada zaledwie cztery (odprężające, rekrystalizujące, a także stabilizujące oraz tak zwane „stabilizujące naturalne”).

Spread The Love, Share Our Article

  • Delicious
  • Digg
  • Newsvine
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Twitter

Related Posts

Comments

There are no comments on this entry.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.

Add a Comment

Required

Required

Optional

*