Skip to content

Atuty użytkowania żeliwnych garnków

Garnki wykonane z żeliwa, jak każde naczynia, mają swoje minusy i pozytywy. Jednakże bezsprzecznie można oznajmić, że te drugie znacznie dominują nad pierwszymi.

garnki żeliwne le creuset

Autor: amir holy
Źródło: http://www.flickr.com
Jakie są więc najważniejsze pozytywy żeliwnych garnków marki Le Creuset? Są one trwałe i mocne. Zawdzięczają to oczywiście właściwości stopu, z którego zostały wykonane. Z całą pewnością można rzec, iż są to sagany na całe życie i to w sensie dosłownym. Potwierdzeniem tego może być choćby fakt, że sam producent opatrzył je dożywotnią gwarancją. Garnki żeliwne Le Creuset są również wielofunkcyjne. Wytrzymałość żeliwa na niskie i wysokie temperatury sprawia, że jeden garnek możemy używać na kilka sposobów. Można w nim tradycyjnie kucharzyć, smażyć albo dusić, lecz też podpiekać potrawy przy pomocy piekarnika. Poza tym żeliwne garnki nie oddają żadnych substancji, które mogłyby wywrzeć wpływ na odczucie smakowe bądź zapach dań, w związku z czym idealnie nadają się do marynowania. Są także energooszczędne. Właściwość ta też łączy się z cechami żeliwa jako materiału wytwórczego. Otóż cechuje się on prędkim a także równomiernym nagrzewaniem, i optymalnym oddawaniem ciepła całą powierzchnią, co o wiele przyśpiesza proces kucharzenia.

Ostatnia zaleta, na którą należałoby zwrócić uwagę jest to łatwość utrzymania w czystości. Wielu fabrykantów żeliwnych naczyń zaleca unikania mycia swych produktów w zmywarce.

Tymczasem marka LeCreuset nie wprowadza takiego zakazu. Można bezpiecznie myć jej Produkty w zmywarce, chociaż zmywanie ręczne za pomocą płynu, letniej wody i gąbki, też nie powoduje żadnych problemów.

Spread The Love, Share Our Article

  • Delicious
  • Digg
  • Newsvine
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Twitter

Related Posts

Comments

There are no comments on this entry.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.

Add a Comment

Required

Required

Optional

*